top of page

cACAO CEREMONIE

Heb jij behoefte aan een moment voor jezelf?
Wil je graag meer verbinding maken met je hart?
Lees dan verder.

'Ik vond het echt zo'n magische avond. Heel blij dat ik er bij was. Echt heel fijn die verbinding. Zo voelde het ook echt! Weer een laagje er af gepeld.'

Voor de vrouw

Die wilt verbinden.

Naar een volgend level wilt.

Die haar, hart meer wilt openen.

Nieuwsgierig is.

Naar huis wilt gaan met inzichten en ze toe kan passen.

Dichterbij zichzelf wilt komen

Die haar verantwoordelijkheid neemt over haar leven. 

 

 

Dit samen met een mooie groep vrouwen.

In een veilige setting, waar in alles mag ontstaan wat de bedoeling is.

 

Het zal dingen in je los maken.

Het helpt je naar binnen te keren.

Het zal je dichterbij jezelf brengen.

Het helpt je inzichten te verkrijgen en bewustzijn te vergroten.

Je tikt een volgend level aan in je persoonlijke ontwikkeling.

 

 

Tijdens de ceremonie wordt gewerkt met de  biologische rauwe cacao van kakawagoddess

Ik vind het namelijk belangrijk dat er met een mooie intentie wordt gekweekt, behandeld en wordt verwerkt. 

Wil jij hier graag bij zijn?

Als jij hier bij wilt zijn, dan voel je dat.

Je mag je dan aanmelden via de button hieronder of via mijn instagram pagina

'De deur gaat open en het is meteen oke! Het delen is fijn en voelt alsof alles mag worden en elk gevoel er mag zijn.'

'Het voelde voor mij als thuiskomen. Warm, geborgen en gedragen heb ik mij gevoeld.'

'Ik heb mogen ervaren hoe het is om echt in hier en nu te zijn en niet met mijn gedachtes bij straks of morgen.'

cacao.jpeg

'De cacao en de energie van de ceremonie brengt je naar de deur van je hart, alleen ze duwt je er niet doorheen. Je mag de deur zelf openen'

Wat is een cacao ceremonie?

Tijdens een cacao ceremonie drinken we in een relaxte setting ceremoniële cacao.

Hierbij neem ik je mee richting je hart en dat doe ik op verschillende manieren wat iedere ceremonie weer anders kan zijn. 

'Cacao brengt je naar je hart waar jij zelf de deuren mag openen.'

Voor ieder kan de beleving weer anders zijn. En zo ook iedere cacao ceremonie. Het fluctueert, net zoals het leven. Wat je wel van ieder hoort die de ceremonie bij woont is: 'rust, warmte, gedragen, liefde, inzichten, herkenning.' Het brengt je geest wat meer in rust waardoor je hart echt kan spreken. Je zal merken als je dit regelmatig doet, dat het je kan helpen in je persoonlijke ontwikkeling en de afstand van hoofd naar hart kleiner wordt. Door dat dit in een ceremonie wordt gehouden, zal je hier nog sneller in kunnen zakken. Tijdens een cacao ceremonie beweeg ik vanuit mijn eigen hart en voel ik intuïtief in. 

 

Het is een moment voor jezelf, van delen als je dit voelt, in een fijne warme setting. Beleving van thuiskomen, met elkaar en in jezelf. 

Rauwe cacao bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen, de nieren en lever te ontgiften, stress te verminderen en versterkt op natuurlijke wijze de afgifte van gelukshormonen. 

 

Cacao wordt in Midden en Zuid Amerika beschouwt als een heilige plant met krachtige helende eigenschappen. En wordt daar ook wel het ‘elixer van de goden’ genoemd. Een inheemse mythe stelt dat wanneer de aarde en haar bevolking uit balans is, de ‘sacred cacao’ uit het regenwoud komt om de harten van mensen te openen en deze planeet terug te brengen naar een staat van harmonie en balans. 

Het is met zorg en liefde geteeld speciaal voor ceremonies.

*Cacao heeft geen hallucinogeen effect. 

**Gebruik je medicatie zoals antidepressiva, neem dan ajb eerst contact op voor overleg.

 • Is rauwe cacao gezond?
  Voordelen op een rijtje #1 ’s wereld nummer 1 antioxidant De voordelen van cacao zitten hem vooral in het hoge gehalte aan antioxidanten, een stof die afgeleid wordt van een substantie die flavonoiden heet. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrij radicalen die het verouderingsproces in werking stellen. In rauwe cacao vind men het hoogste percentage dit in tegenstelling tot de melk chocolade waar meer cacao boter en suiker in zitten dan pure cacao. Flavonoide produceert stikstofhormoon een stof die helpt om de bloeddruk te reguleren en zorgt voor een gebalanceerde hormoonspiegel. Het gevolg is het behoud van een gezond hart, inclusief een verhoging van de goede vorm van cholesterol in ons bloed. #2 Love drug Fenylethylamine is een stof die je lichaam aanmaakt als je verliefd bent. Het zorgt voor de vlinders in je buik. Fenylethamine wordt in je lichaam omgezet tot dopamine. Deze verhoogt je libido en werkt als aphrodisiac. Het maakt je “ high on life ”! Deze love drug zit ook in cacao, geen wonder dus dat iedereen dol is op chocola. Door fenylethylamine stijgt je energieniveau en kom je in een loving and sensual mood. Een ander groot voordeel van cacao is dat het in staat is de endorfine productie van het lichaam te regelen, hetgeen een aangenaam gevoel geeft van voldoening en bevrediging. Het bevat serotonine, een stof die werkzaam is als antidepressivum. Rauwe cacao bevat theobromine en cafeïne- een stof waarvan we weten dat ze ons brein en lichaam stimuleert. #3 Magnesium Rauwe cacao is een van de beste magnesiumbronnen, een mineraal waar veel vrouwen te weinig van binnen krijgen. Magnesium is essentieel voor je energiehuishouding, een gezond stel hersenen en een goed werkend zenuwstelsel. De intense craving naar chocolade vlak voor de menstruatie wordt hier ook mee in verband gebracht. Magnesium zorgt voor ontspanning in onderrug en heupen en wordt door sommige gynaecologen zelfs voorgeschreven rondom de zwangerschap. Wanneer de chocolade craving begint weet een vrouw dat ze ongesteld gaat worden. Ontspanning in het bekken gebied help ook om de menstruatie door te zetten en om het lichaam te ontgiften van emotionele spanning en afvalstoffen. #4 Stressverlagend De geur van cacao helpt mensen te ontspannen, en verlost hen van stress dank zij de invloed op theta hersengolven. Dit heeft weer een positieve uitwerking op het afvallen. Dat werkt als volgt: Bij stress maakt je lichaam cortisol aan. Uit onderzoek blijkt dat cortisol zorgt dat je lichaam het vet stevig vasthoudt en dat je 4 keer meer kans hebt om vet op je buik op te slaan. #5 Antibacterieel Cacao bevat antibacteriële bestanddelen die gaatjes bestrijden. Door cacao te eten houd je dus je gebit en tandvlees gezond. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je geen extra suiker aan je gerechten toevoegt. Om recepten met cacao te zoeten kun je het beste kokosroom, stevia, agave, rozijnen, appel diksap of andere fruitsuikers gebruiken.
 • Hoe werkt ceremoniële rauwe cacao?
  Cacao is ‘een medicijn voor je Hart’ en werkt op verschillende niveaus; Fysiek, metafysisch en spiritueel. Het heilige medicijn van Cacao verandert de neurochemicaliën in de hersenen, produceert een gevoel van welzijn en opent het hart. Ook helpt het ons onze staat van bewustzijn te verhogen, waardoor je je weer verbonden kunt voelen met al wat is. De krachtige cacao die wij gebruiken wordt met veel liefde, zorg en aandacht op rituele wijze gewonnen door een cacao Sjamaan. Fysiek, het lichaam; Cacao bonen bevatten heel veel antioxidanten (flavonoïde) en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom. Ons lichaam heeft deze nodig en dragen daarmee bij aan een goede gezondheid. Onderzoek toont aan dat rauwe ongeroosterde cacao 's werelds allerhoogste concentratie antioxidanten heeft. Antioxidanten zijn op hun beurt geweldige boosters voor ons immuunsysteem en een goed immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziektes zoals onder andere hart en vaatziektes. De krachtige cacao die we gebruiken voor onze ceremonies heeft een zeer sterke vibratie én heeft een natuurlijke sterke dosis van deze stoffen, omdat deze niet wordt aangepast voor consumptie. Metafysisch, de emotie; Cacao heeft een zeer positieve uitwerking op je geestestoestand. Doordat cacao tryptofaan bevat die verantwoordelijk is voor het geven van een boost aan de serotonine levels, geeft cacao een gelukzalig, liefdevol en rustgevend gevoel. Ook stoffen die vrijkomen tijdens de natuurlijke high bij het sporten en als we verliefd zijn zijn in de cacao terug te vinden. Spiritueel; De oude Azteken noemden rauwe cacao ook wel 'Yollotl Eztli', oftewel 'hartenbloed' Er zijn vele legenden onder de inheemse amazone volkeren waarin de cacao zorg heeft gedragen voor de (her)verbinding via het hart tussen mens en natuur. De cacao helpt ons terug te keren naar onze natuurlijke staat van zijn en laat ons voelen. In plaats van overmatig denken verbindt het ons via onze intuïtie met de mysteries van het leven en onze dierbare Moeder Aarde.
 • Achtergrond van de Cacao
  Al meer dan 3000 jaar wordt deze boon, die in de warmste gebieden van de aarde rondom de evenaar groeit, als heilig verklaard. Waar liggen de roots van de cacao en welk geheim schuilt er achter de cacao ceremonie? De traditie van het maken van cacao, dat als voedsel van de goden werd gezien, stamt uit de maya cultuur die zich meer dan drieduizend jaar geleden verspreide in het gebied waarin nu Honduras, Belize, Guatemala, Mexico en El Salvador liggen. Cacao - van het Olmeekse ka-ka-w- was waardevol vanwege de medicinale en lustopwekkende eigenschappen die eraan werden toegeschreven. De Maya’s ontdekten de in het regenwoud groeiende plant die grote gekleurde zaaddozen heeft met een zoete witte pulp, rijk aan mineralen en vitamines. Ze gaven de plant een goddelijke status en cultiveerden deze in hun leefgebied. De bonen werden geroosterd en gemalen, waarna er een bittere warme chocoladedrank mee werd bereid waar soms cayenne peper, vanille, kaneel, kardamon en honing aan werd toegevoegd. Deze werd gebruikt bij religieuze ceremonies, begraven in de tombes van hoge priesters en gebruikt bij het aanbidden van Ek Chuah, de Maya-god van de kooplui en beschermheilige van de cacao. De Azteken brachten de cacao aanbidding naar een heel ander level. Omdat zij het niet zelf konden verbouwen vanwege het droge klimaat, ruilden zij hun goederen voor de kostbare boon. Zij geloofden dat cacao door de goden was gegeven en zagen de cacao boon als meer dan goud waard. De cacaodrank fungeerde als levens elixer voor de rijke elite van priesters en andere hoogwaardigheid bekleders en gaf hen bovennatuurlijke kracht en prestatie vermogen. Een verhaal over cacao verteld over hoe de cacao boon verbonden was met de godin Ixcacao, godin van de schepping. Zij was als een moedergodin, diep verbonden met de mensheid en leerde hen zaaien, cultiveren en oogsten. Zij schonk de aardbewoners bescherming en overvloed wetende dat er altijd gezorgd zou worden voor de mensen die in nauw contact staan met de aarde en haar wetten respecteren. Ixcacao vormt daarmee de belichaming van de matriarchale energie. Toen de patriarchale energie zijn intrede deed vond er een verschuiving plaats van het holistische naar het cognitieve denken. Deze nieuwe golf werd zichtbaar in de cultivatie van de letteren, de kunsten, de wetenschap en het drijven van handel. Alhoewel dit een noodzakelijke ontwikkeling voor de mensheid was had dit tot gevolg dat men het contact met de aarde verloor. Werk werd een sterke impuls voor het vergaren van rijkdom en bezittingen. Ixcacao trouwde met een handelsman en haar bonen kregen materiële waarde en werden een kostbaar ruilmiddel. Dit tot groot verdriet van Ixcacao die zich verloren voelde en niet goed wist hoe zij haar plaats terug kon winnen in de harten van de mensen. Toen zij de wanhoop nabij was, kwam de godin der liefde “Huitaca” tot haar. Huitaca sloeg haar armen om haar heen en zei: Al jaren ben jij met de mensen geweest; wachtend totdat ze in de nacht terug kwamen van hun werk. Je hebt naar hun verhalen geluisterd, de jouwe verteld en hen beschermd terwijl je jouw talenten met hen deelde. Zelfs als ze druk en ongeïnteresseerd waren. De tijd is aangebroken dat werken zonder rust, werken zonder dansen, werken zonder familie en werken zonder plezier en liefde voorbij is! Het is jou taak hen te vertellen wat verloren is geraakt. Haar hart werd overspoeld door liefde en zij was vanaf dat moment niet alleen de godin van de schepping, maar ook van de liefde. Ixcacao bleef bij de mensen en schonk opnieuw haar heilige drank om balans terug te brengen in de harten van de mensen. De spirit van de cacao gaf hen toestemming om weer te genieten van de aarde en de overvloed die zij schenkt. Genieten van werk, van tijd met familie, dansen, zingen en alle andere creatieve vormen die het hart tot expressie te brengen. En zo bracht Ixcacao, samen met de heilige cacao drank harmonie op aarde. Cacao in onze tijd Dit mythische verhaal voorspeld dat wanneer de aarde uit balans zou raken en de mensen vooral gericht zijn op materiële bezittingen de cacaoboon terug zou komen om de mensen te leren lief te hebben, te genieten en hun scheppende vermogens in te zetten voor het creëren van schoonheid. Inmiddels heeft de wetenschap ook ontdekt hoe veelzijdig en gezond dit cacaoboontje is! Het is vol antioxidanten, is goed voor hart en bloedvaten, verlaagd bloeddruk en cholesterol, stabiliseert de bloedsuiker en reguleert de stofwisseling door het omzetten van slechte in goede vetten in ons lijf! Misschien hadden ze dat bewijs 3000 jaar geleden niet, maar toch begrepen zij toen al iets over de cacao, wat wij nu weer opnieuw aan het ontdekken zijn. In onze tijd brengen wij de cacao terug en eren wij deze door middel van ceremonies. We gebruiken de kennis om ons te herinneren wie we in essentie zijn, te helen, te voelen en samen te komen in gebed. We dansen, zingen en vragen Ixcacao om ons bij te staan in dit proces. Dit brengt ons terug naar de essentie van ons bestaan. Zonder de aarde geen mensen, zonder de zon geen leven, zonder de bijen geen eten. Waarom zijn we zo gericht op de uiterlijkheden van ons bestaan? Dat zal de cacao ons op zachte maar liefdevolle manier laten voelen en zien. Ons naar binnen te laten keren om dieper te kijken, voorbij de zichtbare vorm. De werking van ceremoniële cacao Een cacao ceremonie is een bijzondere ervaring waarbij het drinken van 42 gram rauwe cacao centraal staat. De ceremoniele cacao wordt in Ecuador en Peru op een speciale manier door een cacao sjamaan gewonnen: de cacao wordt gedurende twee dagen tot twee weken gefermenteerd met mineraalrijk pulp uit eigen zaaddozen, waardoor de bonen de mineralen absorberen. Ze worden dan in de zon gedroogd, licht geroosterd en dan gepeld en soms vermalen. Dit arbeidsintensieve proces wordt volledig met de hand gedaan. Ceremoniële cacao is een medicijn dat bekend staat als zacht, vrouwelijk en liefdevol en stimuleert het hart om te openen, versterkt het gevoel van verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Tijdens een ceremonie wordt er gebruik gemaakt van ondersteunende technieken om de cacao en de beleving optimaal haar werk te laten doen. Afhankelijk van de sjamaan die het proces begeleid wordt er gebruik gemaakt van ceremoniële liederen, gebed, yoga, klank meditatie en dans. De sjamaan is “holding the space ” zodat innerlijke processen veilig worden doorleefd en nieuwe inzichten worden geïntegreerd. Door zekere actieve ingrediënten die helpen om “feel good emoties” los te laten wordt cacao poeder gezien als de ultieme hart opener. Omdat het gevoelens van emotionele intimiteit en genot opwekt wordt het van oudsher beschouwt als een “luxurious delicacy ” en “aphrodisiac ”. Omdat de cacao het vermogen heeft je te verbinden met je hart chakra draagt het bij in iedere transformerende shift waar je je intentie op zet, of het nu gaat om het doorzien en loslaten van oude patronen en trauma’s of dat je tot een dieper begrip wil komen van jezelf en jouw unieke levenspad. Er wordt gezegd dat cacao de mogelijkheid in zich draagt om de sluier van de geziene wereld op te liften waardoor je toegang krijgt tot de wereld van het ongeziene.

Praktische informatie:

 • De ceremonie vind eenmaal per maand plaats op een zaterdag of zondag ochtend.

 • @Harderwijk.

 • 10.00-12.30/13.00

 • € 47

 • De groep is maximaal met 7 vrouwen.

 • Om de cacao zo goed mogelijk haar werking te laten doen, is het beter een dag van tevoren geen alcohol te drinken en zo gezond mogelijk te eten. Een paar uur van tevoren kan je beter geen cafeïne drinken en eet licht.

Ik ben opgeleid om de cacao ceremonies en sessies op ceremoniële wijze te faciliteren.

Volgende datum('s):

Zondag 17 maart

 

 

 

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een 1 op 1 cacao sessie.

Anders en ook heel waardevol. Meer over weten? Klik dan hier. 

Wil je weten wat ik voor kan je betekenen voor jou en je vriendinnen groep?

Wil je dit samen met je collega's doen?

1 op 1 met je partner? 

Mail dan voor de mogelijkheden, dan vertel ik je er meer over.

vrouwen ceremonie cacao
bottom of page